Vindfjell 12-14 august 2011

Reparasjon av demningen i Langevann er igang! Dette var noe som ble bestemt i 1998 og det skulle tidligst være oppstart i 2000. Tappingen av vannene startet rundt St,Hans i år og denne helgen var vannstanden ca 1,60 meter lavere enn normalt. 

Mens nesten alle andre i Sandefjord skulle på Fjordfesten som ble arrangert i badeparken, reiste BM, Anne og undertegnede opp for å ta helgen på Vindfjell sammen med Ole Hjalmar og familien.

Jeg skulle overnatte i teltet utenfor hytta til Ole og Føbe og padlet utover i Ally-kanoen. Det var rart å se hvordan området etter vannet var tappet. Mye var annerledes! Noen steder virket det kjempehøyt opp til der vannstanden pleier å være.  I epost fra Skagerak Kraft sies det at vannstanden nå vil være slik den er i dag, langt ut i oktober inneværende år.

Vanntemperaturen var også endret den siste uken! Fra å ha vært målt 22 grader for 1 uke siden, var det nå plutselig 16 grader. Ole med sin familie og Amanda B. Haukås som var på besøk tok roturen med Anne, BM og meg oppover i Langevann til bade-øya. Å bade er vel noe hardt å ta i, for det var ikke varmt i det hele tatt.  Vannet har nok sirkulert ettersom temperaturen var oppe i 22 grader for noen dager siden.

3 store grunner har dukket frem inn mot den nye båthavnen i Langevann. Dette er grunner jeg ikke visste om, men som er gode å vite om tidligere på vårparten ved normal vannstand, tror jeg da.

Steinar-odden som noen av oss kaller denne delen av øya der det var så fint å telte på føre hyttefeltet kom opp. Her også med noen store grunner utenfor.

Bade-øya ligger også godt synlig med sine skjær utenfor….

Det dukker mange ting frem når vannet blir borte etter så mange år! Jeg er usikker i hvilket år vannene ble demmet opp, men tror ikke jeg opplever å se vannene så tappet mer. Alt fra store griller til plastdunker dukket frem, men også flere sluker lå på grunnen utenfor bade-øya. Noen forskjellige tomme vår-flue hus lå også fremme til skue for store og små. Små husbyggende og et stort hus som jeg ikke har sett før. Det nederste huset er ca 2-3 cm langt og mye større enn de mindre ovenfor som er typisk for Grandis vårfluen.

Kanskje der den store et hus som Libellen bruker?

Det er første gang jeg ser en gravemaskin og en byggkran her nede. At dem bygger hytter lengre nede i Langevann er jo rart nok, men at en stor kran står her inne ble merkelig. Passer liksom ikke her. I Oslo er det greit, men ikke her mitt i naturen. Håper dem rydder godt etter arbeidet!  Dette sammen med at Treschow høster som det så flott heter, mye av skogen i området, er det fler som føler på som miljøkriminalitet. Dette er jo heldigvis kun for en periode og skogen vil jo gro opp igjen samt at vannene vil ha en mer stabil vannstand, men det føles jo som det meste her oppe blir fiklet med.

Også ved Bråtabekken så det ille ut, men spennende var det å padle rundt og innimellom alle grunnene som man aldri har opplevd.

Sundet mellom Svartvann/Langevann og Mathias kilen. Her var det så lite vann at jeg satte meg fast med Ally-kanoen! Det var ikke moro ettersom jeg var her alene tidlig lørdags morgen. Takk og pris for at jeg hadde 2 padleårer med slik at jeg kunne stake meg videre fra myr-klatt til mer vann. Hadde vært rimelig kjedelig å ikke kommet videre, for her var det ikke fast grunn under, kun myr…. Ally-kanoen er en lett og enkel kano, men så fort det blåser litt for mye er denne totalt umulig å manøvrere alene. Selv med mye bagasje hadde jeg problem, og enklere ble det ikke innimellom disse myr-klasene når vinden kjapt snudde kanoen motsatt retning av den vei jeg skulle.

Martine, Victoria, Luna og Amanda

En annen kar som også var på hyttetur hos sin onkel og tante var Bendik. En rolig gutt men på konstant jakt etter frosker rundt hytten. Tanta er kjempe redd for disse uskyldige dyrene, så derfor er det jo ekstra morsomt når han på trass kommer bort for å vise oss alle disse små og store froskene. Å kose dem er ikke noe problem og kunne han, tror jeg at han sikkert hadde sovet med dem også. Blid og fornøyd gutt som kanskje bør bli forsker for amfibier.

Nok en herlig tur til Vindfjell med sol, god grillmat og mye hygge sammen med gode venner, mens andre også sikkert hygget seg med musikk og fest i fjorden.

Jeg sier ofte: Hva mer trenger mann enn gode venner, godt vær og en herlig natur? Tror jeg sikkert sier det igjen…..

Hytten by nigth….

Fjellteltet mitt som liksom er et 3manns telt…

Om B. Heiko Heincken

Bjorn Heiko Heincken is my name, was born in '74 and raised in Sandefjord in Vestfold. I'm a father to Bjørn-Martin who is a '98 model. Married to Anne and lives with her 2 children Ruben and Emmeli. I am an Electrical Engineer Gr. L (electrician) and worked at Ditmar Enge AS since 1992 I started as an apprentice. Took Technical College in Horten within Elkraft in 2006, worked in Prysmian Group from 2007 to 2012 and is currently employed in Wavin. Otherwise, much of my free time goes to our boat, photo and fishing, which has become my 2 hobbies. Hope you find lots of interesting here on my pages. Good trip :)
Dette innlegget ble publisert i Vindfjell og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s