Utraset

«Den som venter på noe godt, venter ei forgjeves», heter det og etter vi i fjor kjøpte og skaffet oss båt, har fluefiske etter ørret blitt for lite prioritert ettersom jeg til tider har hengt meg opp i sjøen og saltvann!IMG_0334
Men det var igjen på tide å finne frem absolutt alt av utstyr og pakke det ned etter kunstens regler og hva er problemet når man ikke skal bære dette mer enn 2 meter? Problemet er at man ikke bruker halvparten av det man tar med seg på tur og således kunne klart seg med lagt mindre klær! Værgudene hadde ikke gitt oss de største forventninger og da vi kom frem var det ikke mer enn 9-10 varmegrader og litt for mye vind.
13662612_10208508185634739_1182094602_oHer oppe i Banak møtte jeg  Ragnar, Carlos, Trond og Leif Erik som også var klare for noen dager, og et par dager senere dukket også Morten frem i dagslyset som hadde reist fra fluevest, caps og sikkert de feteste tørrfluene sine hjemme da datteren som selvsagt måtte sette seg på toget å reise opp dagen etter, hadde flyttet på dette, slik at Morten ikke så dette å fikk det med seg i baggasjen!
For vår del ble jo dette en fin mulighet til å få sagt hei til fjordårets fiskekvinne som gruset gutta! Carlos var vel den som var heldigst og fikk dobbelt så lang klem som oss andre, men det er vel fortjent med en kanonfisk på 1,7 kilo på denne turen! Hun reiste altså 8 timer tur/retur med det lille ekstra faren trengte for å få en komplett ukestur, så ja, dette var bra Line! De første dagene gikk jo som vanlig til å finne ut hvor denne elven rant og hvor fiskene sto, for det var en lang elv denne Banak. Været var som sagt ikke av den beste kvaliteten med innslag av vinter, vår, sommer og høst var alle årstidene var representert, men innimellom var det fint og da vaket fiskene, hvilket til tider ga oss veldig morsomt fiske. Den første ettermiddagen ga meg en flott fisk på 700 gram noe som var en kjempekul start for meg og noe som lovet godt! De påfølgende dagene var litt opp-og ned og det var absolutt ikke noe klekking å rope høyt om!IMG_0265 Selvsagt var det fisk å få og vi brukte flere timer på å diskutere om Carlos hadde lurt oss eller ikke med et bilde av en fisk han påsto ble tatt i elven som visstnok skulle veie 1,7 kg! Etter MYE usikkerhet, ble det konstatert at han hadde klart denne kunsten med en vakende fisk som valgte fluen hans etter å ha byttet fra VÅTFLUE til en liten parrachut! Moro og vel fortjent Carlos og ja, du ble KONGEN av hytta dette året 🙂 Denne fikk lov å svømme videre, noe Carlos forhandlet seg frem med en særavtale av en av de lokale heltene der oppe i Lakselv. Dealen var å få småørret i pant for den vakre «en-komma-syv-kilos-fisken» av den lokale superfiskeren som ofte sender oss noen svært så misunnende teasere gjennom våren og høsten.
IMG_0322Men det var flere som hadde flaks, for undertegnede er ikke av samme troverdighet og sliter med å få stor fisk til å ta fluene han binder, men en av ettermiddagene i en forblåst dal, valgte jeg etter at det over hodet ikke var vak å se, å sette på en liten nymfe! Nærmere slukfiske kommer ikke en fluefisker om man ikke fisker med streamer da. Den eldre Jørgensen og skribenten selv fisket oss nedover elvens utløp og jaggu var det flere fisker som så denne nymfen! Dette var min aller første ørret jeg kjente røsket i fluesnøret som var dresset opp med en Pheasen Tail. En av dem røsket tak i fluesnøre -og stangen å satte kursen avgårde! Et kjempekick var det å kjenne stor fisk freste fra side-til-side, inn og ut, noe som tydet på at dette var en større ørret. Man kan velge å lese 1,3 eller 1,2 kg, men den veiet altså 1,250 kg noe som roet stresset for min del betraktelig! Sveisemann-eksperten Ragnar var også igang og landet flere flotte fisker der han sto med sin nymfe. IMG_0350At det skulle være så moro, var det det ingen som ville tro, men det var det! Vi fisket oss videre rundt i området og Ragnar hadde sett et vak like nær meg og ba meg legge ut fluen som nå var byttet ut til en Baetis Rhodani #14 fallskjermflue, sånn ca i området «der». Jeg vadet meg forsiktig ut og så ingen vak, men oppdaget en stokk eller lignende der ute og la tørrfluen forsiktig ut ovenfor der jeg kanskje trodde det kunne stå fisk. Vannet hadde lagt seg sånn passe flatt nå og det var nesten speilblankt, så her var det ikke rom for å kløne det til, og da fluen landet ned på vannet, så jeg imitasjonen forsvinne like fort som den landet og jeg satte tilslaget i tro om at dette var et sippevak, hvilket det også var! Fluen landet midt i panna på fisken og et mega-utras var reaksjonen på krokingen av denne vakre fisken på 1,1 kg.  For en kanonkveld! Turen ble reddet for meg denne kvelden og fiske ble med hjem til stor glede for min far, søster og selvsagt meg selv, da dette skal nytes til poteter og et aldri så stort glass med vin! Det er svært sjeldent at jeg opplever utras ut på backinglinen, men denne kameraten som også var en hunnfisk, ga meg det jeg trodde var livets fisk noe man ofte kun drømmer om eller ser på TV. 13615516_893249514137754_7112040422542399424_nDet var en skikkelig kødden uke med mye vind med fisk som kun slo etter fluene og vi alle opplevde frustrasjonen av vakende fisk som ikke ville ta skikkelig, og når ikke tilslaget sitter så blir man lett frustrert og irritert etter flere dager. At det kan være så inn-i-hel….vanskelig å kroke disse fiskene, er en frustrasjon. Så var det sagt! Men noen av gutta matchet opp med bilder fra fisker som er verdt å nevne, for ikke å si vise frem.
Trond som den hardbarkede Trønderen han er, hadde også fått 2 flotte fisker, men det er noe rart! Hadde han vært på Coop´n tro å hentet dem, tinet dem opp for så å ta bilde? Tja….hvem vet, men jaggu rare sporer på dem begge og som støpt i samme form var dem, men gratulerer uansett til mannen som elsker Trøndersodd 😉 2 plugger på 800gr. 13607044_10206637698760967_8373600441580939284_nMorten fikk også sin fantastiske flotte fisk mot slutten og etter at vi reiste sørover kom bildet av fisken. 1,2 kg var nå også rekorden for Morten på tørt og det er bare å rive av seg panneluggen for dette! Feit og flott fisk som sikkert også kunne svømt videre, men jeg tror på at de riktig store fiskene svømmer rundt på Nord-kalotten ennå! IMG_0286Det blir ofte mange timer som man bare sitter å speider etter vak, særlig når man har 9 dager på seg, og da blir det liksom ikke noe stress, men når det vaker én gang i timen, er også det frustrerende å vente på, så det blir ofte mye kos og hygge langs en fiske-elv med kaffe, pølsesteking, Real turmat, sigarer og en-og-annen «Brun-bjørn» og dette er liksom blitt en del av turen selv om jeg ikke helt forsto dette før. Man oppdager mye rart og ser elementer man ikke har sett før! Insekter, dyreliv, blomster og andre merkelige fluefiskere som bare skal frem i terrenget. IMG_0242Jeg er nok ganske så lik selv, men det er vanskelig å innse det 🙂 Alt-ialt til tross for en forblåst uke med 7-15 grader, regnvær, solskinn og vakende fisker, nymfefiske, truing og en veldig stor porsjon med frustrasjon, så summerer jeg igjen opp med at det handler stort sett om det sosiale og et vennskap der ingen er uvenner eller irriterte på hverandre til tross for en liten Facerap-runde i en sen natterstime på mobilen til Trond, for så voksen er jeg ikke blitt dette året heller, for det raser ivei med det 41´året nå! Håper dette ikke stopper, men at både helse og lysten til å dra på tur med disse gutta fortsetter og at neste år kanskje vil gi en noe større klekking av døgnfluer enn i år, og til dere som lurer, så JA, jeg havnet på sjøen samme kveld jeg kom hjem fra Nord-Norge og ørretfiske. Med 12 m/s vind og 2-3 m bølger  ble jeg ikke stoppet av å gå rundt Tønsberg Tønne og inn til Lindholmen. Hva gjør man ikke alt for familien 😉 Takk for en flott tur gutta og god sommer

Om B. Heiko Heincken

Bjorn Heiko Heincken is my name, was born in '74 and raised in Sandefjord in Vestfold. I'm a father to Bjørn-Martin who is a '98 model. Married to Anne and lives with her 2 children Ruben and Emmeli. I am an Electrical Engineer Gr. L (electrician) and worked at Ditmar Enge AS since 1992 I started as an apprentice. Took Technical College in Horten within Elkraft in 2006, worked in Prysmian Group from 2007 to 2012 and is currently employed in Wavin. Otherwise, much of my free time goes to our boat, photo and fishing, which has become my 2 hobbies. Hope you find lots of interesting here on my pages. Good trip :)
Dette innlegget ble publisert i Fisketurer og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Utraset

  1. Aleksander Andersen sier:

    Flotte fisker gitt! Gikk turen til finnmark tro?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s