På tur med Milla i Sverige

Med fjorårets båtsesong godt i minne og med herlige Sveriges kyst foran oss, la vi igjen turen over mot Hamburgsund for å tilbringe 14 dager langs Svenskekysten i båt sammen med flere venner som allerede var på tur men som også skulle komme nedover.Bilde 1895Hroar og Kirsti hadde invitert oss ned til Hamburgsund for å starte vår sommerferie i båten der med dem og turen gikk fra Hui i Tønsbergfjorden eller Vestfjorden som også flere kaller den, der John Arne og Anette var sammen med Robin og Ailin.Bilde 112Samme med disse startet vi turen 2 dager og fikk med oss noen av ungdommene hjemme, for med den helt fantastiske og unike sommeren som var og som fortsatte, så var også sjøtemperaturen steget til 23-24 grader stort sett de fleste plassen. Etter noen fine dager på hjemmebane, satte vi kurs sør/øst og på veien over hadde vi havbleike! Ikke et vindpust og seler dukket opp langt ute i havgapet foran oss. Milla som båten heter, er jo bare en 32 fot med en KAD43 motor som normalt gjør 27-30 knop og over Skagerak hadde vi en marsjfart på 24 knop, noe som ga oss en tur på 2t.15m. ned til Hamburgsund. Bilde 12En veldig fin opplevelse når man kan kjøre med kalesje pakket sammen og solen varmet selv i den farten. Vel fremme og fortøyd ble vi godt mottatt med Champagne og gode klemmer og sommerferien med båt var igang for  andre gang!
Bilde 122Her i Hamburgsund fikk vi en kveld og hadde en koselig aften på Hjalmars som serverte veldig god middag, både for små og store og kvelden serverte en fargerik aften i den lille havnen nedenfor lineferjen som var forbindelsen mellom fastland og Hamburgö. En gul og godt gjenkjennelig ferje man ikke glemmer og som er et symbol på Hamburgsund, syns jeg!Bilde 1512.jpg Dagen etter hadde vi planlagt å komme oss ut i uthavn og vi bestemte oss for Jacobsö som også kalles Lille Hamburgö. Hit hadde Hroar blitt anbefalt å reise av noen lokalkjente svensker og det stemte! En vakker liten bukt med krystallklart vann, for denne sommeren har det virkelig vært klart vann etter at det ikke har regnet noe. Havbunnen kunne sees ned til sikkert 10m. og fremdels varmt i vannet her ute! Vi hadde fått noen vink fra andre denne turen til Sverige og ble fortalt at båtfolk flytter seg tidligere på formiddagen enn andre år, så vi var ankret opp og fortøyd 10:30 og det tok ikke mange halvtimene føre det var kommet inn mange flere båter til den lille bukten, men det er hjerterom til mange når man ligger i uthavn! Bilde 13.jpg

Jacobsö er en øy som ligger uten beskyttelse med Skagerak rett inn på sin vestside, hvilket man kunne se! På vestsiden var det mye søppel som havet hadde skylt i land og alt fra klær, sko, paller, lå det selvsagt også ufattelig mye plast av ymse slag! Men dette er en øy som også skjuler noen fantastiske dyr, for øyen huser en stor flokk med Dådyr som vi klarte å lete oss frem til, så denne plassen var et veldig godt valg og anbefales. Bilde 195Bilde 157Etter noen dager med familien Jacobsen tok vi farvel med dem og reiste videre alene for å ta en natt før vi skulle treffe et godt vennepar i Fjällbacka. Vi hadde vært på Getryggen før og fant en fin langside-plass inntil fjellet der vi lå godt beskyttet mot evt. vind fra sør-vest. Igjen var vi tidlig ute og fikk velge, men gikk også her bare minutter før båtene kom sigende og det er rart med båtfolk, for dem er som oss fjellteltgeiter eller andre dyr, for man kjører liksom litt inn-og ut før man omsider plasserer båten «i ett spor» for å slippe dreggen, akkurat som en fugl som legger seg ned på et rede. Etter å ha kost oss en dag alene med litt snorkling, kortspill og bare-ikke-ha-gjort-noe i ett helt døgn, var Dockspot på Fjällbacka booket, for der skulle Ole og Føbe møte oss. Bilde 15Igjen tok vi farvel med Getryggen som har blitt en trygg plass å reise til. Fremme i innhavn, tilkoplet ladestrøm og oppfylt vanntank, tok vi imot vårt vennepar som skulle mønstre på for noen dager og oppleve både litt bryggehygge men også litt uthavn. Bilde 16Fjällbacka er et tettsted i Tanum kommune i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän og er vel den plassen jeg liker best på disse turene! En liten havneby som virkelig lever om sommeren! Ikke fester og bråk, men glade mennesker og mye liv på bryggen. En fast ting som vi har gjort 2-3 ganger nå er å gå Kungsklyftan og Vetteberget der en del av filmen om Ronja Røverdatter ble innspilt! Her tråkker man over og under enorme steiner som har blitt liggende etter fjellet en gang har delt seg. Den smale stien går under noen steinblokker og oppover en tretrapp som tar deg langs granittfjellet opp til den flotteste fjelltoppen med den vakreste utsikten vestover i havgapet med den fineste solnedgangen.

Her på toppen er det en panoramautsikt så langt man kan se syd, vest og nordover og hele Bohuslän er bildet som males i solnedgangen denne kvelden. Neste morgen etter frokost, var det ut i havgapet og vi hadde plukket ut en plass som heter Store og Lille Flatskär som også ligger ytterst i havgapet. Bilde 167Her var vi igjen tidlig ute og fant en knallfin plass med en fin hylle foran båten til å kose oss på. Her ute påstår jeg at det var så klart vann jeg aldri har sett før! Alt kunne man se her og en av turene i gummibåten rundt området, så man dypt! Plassen ligge rett syd for Dannemark på vei ned mot Sotekanalen fra Hamburgsund og bør besøkes dersom været er fint.

En av plassene jeg ikke skulle til var Smögen, men samtidig ville vi ta med våre påmønstrede gjester dit for å la dem ha vært der, så turen gikk via Sotekanalen og til Hasselösund, for inn til Smögen vil jeg ikke med båt. Bare kaos! Vi reiste fra St.Flatskär så tidlig at vi droppet frokosten, for Hasselösund har sluttet med booking av plasser, og fikk beskjed at skal du ha plass, bør du være her 10-12. kl 14 er det fult, sa han jeg ringte! Fremme på brygge var det frokost og her var det Ole som sto for Egg & Bacon, noe som falt vel i smak. Senere på dagen var det en liten gåtur inn til Smögen og oppleve livet på bryggen. Enormt med folk! Bilde 18.jpgAlt for mye om man ikke liker det da, så ferden gikk oppover igjen dagen etter til en fin plass der frokost igjen ble tatt utenskjærs. Etter en god frokost kjørte vi Sotekanalen opp, videre gjennom Hamburgsund og oppover mot Fjällbacka igjen der våre gjester skulle mønstra av for å reise tilbake til Sandefjord.Bilde 19 Takk for besøket Ole og Føbe og dere er velkommen som mannskap neste år også!

På vei fra Sørlandet over Skagerak var to båter og fra stekende sol og sommer hadde Jørgen og Trond satt kurs for Uhlsholmen der vi møtte dem på kvelden. Uhlsholmen ligger rett utenfor den beryktede Gula-Humpen som er et grunt område der havgapet nærmest herjer når vestavinden blåser innover med 10-20 m/s. Det kun et fyr og Uhlsholmen som tar av og her ble vi enige om å møtes i påvente av Gyldig Fravær med Jan & Line som skulle komme dagen etter. Bilde 20En fantastisk perle når det er fint med en lang sandbunn i hele bukten. Her våknet vi til «syden» med krystallklart vann der småfiskene svømte under båtene og 22-23 grader i vannet og stekende sol kl 8 på morgenen.  De neste dagene etter de andre normennen ble været litt «bustede» og vind og skyer ble mer et tema, noe som selvsagt ble et tema for dem som forlot Norge. Bilde 22Med 4-5 båter i gruppen var vi innom Tanumstrand for nødvendige æren og dette er også i mine øyne en «turistfelle». Fullstendig kaos og mas både når man skal inn og ut av anlegget, men på Tanum møtte vi et par som vi også møtte i Fjällbacka som ropte oss inntil seg der vi fikk ligge på deres langside! Veldig hyggelige folk fra Sarpsborg som ga meg en ny opplevelse av å ligge «Long-side» på andre. Her tok vi oss alene en tur inn til Grebbestad for å se hva denne velkjente havnebyen kunne tilby. Et yrende liv på godt og vondt, for her er det kveldlivet som trekker, noe jeg ikke har noe planer om å oppleve. Men Fish&Chips kan dem lage. Nesten som å være i «Syden», men det smaker godt sammen med iskaldt drikke. Dagen etter ville folket til Getryggen, der vi allerede hadde vært éngang, og på vei fra Tanum/Grebbestad kjørte vi gjennom Gluppö, som var proppfull av båter. Vel fremme på Gluppö ble vi totalt samlet og var nå 5 båter. Også her var det slik at da vi kom frem lå det kun 2 båter innerst mot en liten sandstrand og vi kunne velge fra øverste hylle. Mens vi fortøyde båtene begynte det å dra seg til med andre båter og plutselig var det neste kø for å finne en plass. Igjen hadde vi kommet tidlig nok før det meste ble «opptatt».Bilde 23.jpg Dagen etter valgte vi å sette et punktum for båtferien i Sverige og satte kursen direkte hjemover til Sandefjord. Vi hadde snakket om å gå oppover langs kysten for å krysse lenger oppe, men gjorde et valg. Det er ca 39nm fra Gluppö til Sandefjord og denne gangen fikk vi en litt annen sjø enn vi hadde på ture fra Norge. Da vi kom vest for Kosterøyene, måtte vi på noen enormt store dønninger som igjen hadde kraftig sjø, så det ble en skikkelig husketur oppover, men gikk bra! 21knop i nedoverbakkene og 12 knop i oppover. Brukte ikke 2t og 15 min hjem!Bilde 24.jpg Tusen takk Ole&Føbe, Hroar&Kirsti, Trond&Lisbeth, Jan Erik&Line og Jørgen&Ane for noen fine uker på Svenskekysten sammen
TIL SLUTT: Unnskyld alle skriveleifer 🙂

 

Om B. Heiko Heincken

Bjorn Heiko Heincken is my name, was born in '74 and raised in Sandefjord in Vestfold. I'm a father to Bjørn-Martin who is a '98 model. Married to Anne and lives with her 2 children Ruben and Emmeli. I am an Electrical Engineer Gr. L (electrician) and worked at Ditmar Enge AS since 1992 I started as an apprentice. Took Technical College in Horten within Elkraft in 2006, worked in Prysmian Group from 2007 to 2012 and is currently employed in Wavin. Otherwise, much of my free time goes to our boat, photo and fishing, which has become my 2 hobbies. Hope you find lots of interesting here on my pages. Good trip :)
Dette innlegget ble publisert i Saltvanns livet og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s