Noe mystisk i Ruskeskrittet

Det er sommerferietid og et år har lurt seg vekk siden sist jeg var her oppe i Ruskeskrittelven, og de siste 20 årene jeg har vært her, har vi sett en negativ utvikling av elven.
Vi er nå vertfall tilbake og samlet fra flere forskjellige steder i vårt Kongerike Norge. TIL-OG-MED- SVERIGE var representert denne gangen, hvilket var nytt for meg, men absolutt en positiv opplevelse!

Ragnar, Trond, Morten og Petter skulle dele dagene med meg her oppe i Skrittet, der vakende fisk svømmer rundt og der insektlivet stort sett alltid er på topp. En fantastisk blomsterbukett hadde sett frem til disse dagene, noe som har vært en tradisjon tilbake lenge før jeg begynte å fiske her oppe i Nord-Vestlandet på slutten av 1900-tallet.
Ragnar som har vært her lengst av de faktisk gjenlevende fiske-vennene, har vært her mer enn 30 år, og som Ragnar beskriver elven og området rundt så har det de siste 10 årene skjedd noe drastisk med elven og biotopen rundt den fiskerike elven!
Jeg virker kanskje negativ her i dette innlegget, men det er faktisk slik at noen har forsøkt å rope, men blir bare blåst til side, da makta alltid vinner og hevder det ikke er noe problem!

Vel, med noen mørke opplevelser fra siste tur, så var motet godt og vi fant fort ut at det var noen betingelser som gjorde at vi valgte å fiske i den nederste delen av elven. Været hadde slått om fra en kaldere værtype til solskinn og parr og tjue varmegrader så det skulle i følge den lokale kjenningen av elven være ganske optimalt.
Utfordringen var at det ikke vaket! Hvorfor vaket det ikke? Det burde klekke Baetis og Aurivelli i varmt vært med minimal vindstyrke! Hvorfor klekker det ikke noe?

Det var mange spørsmål som dukket opp de første to dagene og vanntemperaturen var perfekt med side 11-12 grader ettersom de kjørte strømproduksjon sammen med nok smeltevann fra Hallingskarvet. Tidligere år ville det klekket vilt mye og vaket masse fisk i dette inn-oset. Vi fikk også høre at det var minimalt med insekter oppover på elven og at man måtte sitte leeeeenge for å kunne finne noen ørret som var oppe å evt. tok de insektene som kom flytende.
De siste årene har vi vært vitne og det er dokumentert at Hafslund sammen med ECO som eier og drifter kraftstasjonen som ligger et stykke opp i elven, har kjørt elven mer eller mindre tom for vann flere ganger i løpet av en og samme dag. Slik har dem gjort store deler av sommeren da elvens «innbyggere» som består av fisk, døgnfluer og nymfe er totalt avhengig av vann for å kunne leve og formere seg! At elven har blitt tørr er et faktum av at Hafslund har regulert fjellvannene ovenfor og struper naturlig tilførsel til elven, slik at som tidligere år kun har gitt elven ned mot 5 kubikk, hvilket ikke er noe som helst!
Vi har sett stor ørret som er elvens storørretstamme og dem som faktisk er den produktive delen for elvens liv sloss om plassene som da kun er små kulper på 30-50 cm vanndybde på et areal kanskje ned mot 10 kvadrat! Dette mener jeg er miljøkriminalitet og noe som trolig er grunnen til at det ikke er insekter igjen P.G.A. at insektene dør uten vann!
I år er det ennå et nytt stort problem. Grunneieren av elvens nederste del velger å selge ut garnretten der Villfisken, som får lov å sperre mer-eller-mindre hele innløpet der 2/3 hovedrenner som fisken bruker for å komme opp i elven for å spise. Dette burde jo rett å slett anmeldes til ett eller annet! Er det virkelig lov etter hvordan man forvalter et vann? På nettsidene til han som har kjøpt retten til å rovfiske står det mye «crap» http://www.eiraviltogfisk.no/no/om_oss/ og ikke et ord om hvordan han får tak i fisken.
Når vi stille spørsmålet til grunneier, så får man egentlig bare et «God dag mann økseskaft» svar tilbake, for her er det kun pengene som betyr noe, for dette har absolutt ikke noe med tynningsfiske å gjøre! Korttenkt handling som vil ødelegge elven og bestanden innen kort tid om dette fortsetter.
Det er bare så trist å se hva som skjer med en av de flotteste elvene vi har rundt om i Norge og politikerne gjør ikke noe! Grunneieren ser heller ikke konsekvensene!

Fisk som ble sluppet tilbake ut i elven

Men noe fisk fikk vi og to tre fisker var over 6,7 hg mens det meste var smått fra 200gr til 400gr, noe som tyder på feil valg av garnstørrelse når grunneier fisker så hardt med garn som sperrer mer eller mindre hele inngangen til elven. Flerr av fiskene hadde også merker etter garn i hode-partiet etter å ha vært i garnet.


Mye av opplevelse var og ble borte da det ikke var noe klekking av døgnfluer og således ingen fisk oppe å vaket, og vi fikk jo noen fisk på nymfer, men det er liksom ikke det man forventer og det liksom har bare blitt verre år etter år.

Godt at man liker å knipse bilder da, for det er jo alltid noe å se som jeg vil ha med meg hjem å dele med dere, for det er jo noe å formidle det man opplever 🙂

Hjemme i Sandefjord skinte jo solen fra sitt beste og mine gode båtvenner har vært snille med meg ettersom vi solgte båten. Få bilder, men allikevel så ble jo dette et tema da jeg selv snappet bilder av væromslaget vi fikk i starten av fiske-uken, noe som bare fortsatte resten av uken med kun kortere perioder med oppholds.

Litt regn setter jo ofte igang klekking av døgnfluer ettersom regnvær tilsetter mye oksygen i vannoverflaten, noe som får nymfene til å starte klekkingen fra nymfe til ei lita døgnflue. da er jeg kjapt fremme med kamera for å knipse da 🙂

Ragnar påstår han var vanntett, men usikker jeg altså!

Om du synes jeg har hengt meg litt for mye opp i miljøet her, så har du rett! Jeg liker ikke det som skjer, for det er et samfunn hvor vi manipuleres til å tro at «Grønn kraft» er miljøvennelig, men at vi ikke får vite om hva som ligger bak i kulissene og ødelegger opphavet til livet vi har rundt oss!

Takk Ragnar, Trond, Morten, Petter for fine dager i ruskeskrittelven og håper vi sees igjen til noen vakende beist.

God sommer!

Om B. Heiko Heincken

Bjorn Heiko Heincken is my name, was born in '74 and raised in Sandefjord in Vestfold. I'm a father to Bjørn-Martin who is a '98 model. Married to Anne and lives with her 2 children Ruben and Emmeli. I am an Electrical Engineer Gr. L (electrician) and worked at Ditmar Enge AS since 1992 I started as an apprentice. Took Technical College in Horten within Elkraft in 2006, worked in Prysmian Group from 2007 to 2012 and is currently employed in Wavin. Otherwise, much of my free time goes to our boat, photo and fishing, which has become my 2 hobbies. Hope you find lots of interesting here on my pages. Good trip :)
Dette innlegget ble publisert i Fisketurer og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s