Børgefjell 2022

-Namsvatnet-Djupa-Blyvatnet-LilleKjukkelvatnet-Jengelhytta-Orrekvatnet-Tomasvatnet-Majavatnet-

Utsikt inn mot Kvigtiden/Bissiejaevrie

Kanonstart! Widerøe kansellerte flyet fra Torp til Bergen og satte opp nytt til Stavanger og 40min senere, men ved «tauing» ut ble det stopp pga teknisk problem med utstyr mot bakken, så vi måtte inn igjen og flybytte.
Nytt fly klart og over til Stavanger, og der måtte vi vente 2 timer før neste fly oppover til Trondheim gikk. Vel fremme i trønderbyen måtte vi igjen vente på togavgang nordover til Namskogan og nye 4 timer ble knust rått av et besøk inn til kjente trakten, nemlig Stjørdal sentrum!
Her fikk vi oss en herlig lunsj på Egon og etter var det retur tilbake via Kiwi’n der brus og snæks ble innkjøpt for togturen på stusslige 2,5t. Vel fremme ved Namsskogan stasjon ventet Taxi’n kl 20:15 som skulle hentet oss tidligere men som fikk oss vel frem til «Torgeir» som faktisk gadd å kjøre oss flere timer senere over Namsvatnet til der Leif Erik sto å ventet på oss. For en start på turen!

Leif Erik hadde allerede vært inne mange timer å satt opp sitt telt og fisket seg rundt i området på toppen over Namsvatnet.
Vel fremme ved teltplass i en større kulp mellom fossen og Djupvatnet, var vi ferdig rigget først kl 22:45. En lang dag som startet kl 04:30, er endelig over i skrivende stund kl 00:01!
Natten var iskald, for jeg våknet opp på natten og frøys der jeg lå i soveposen Skal sies at jeg bevisst valgte den miste posen min som har en nedre grense på +2 gr, så det var på med stillongs og ulltrøye i soveposen, som hjalp mye, men ble en veldig urolig første natt.

2 gode gnagsår reparert

Lørdags morgen ble det avmarsj etter frokost og vi satte kursen mot innoset i Blyvatnet som kommer fra Jengelvatnet, forbi Djupvatnet og hadde flere stopp underveis de 10km vil skulle gå. Vi stoppet ved fler fantastisk flotte strekk som det så sannsynlig ut at det skulle stå fisk, men det var skremmende lite vak å se! Vel fremme etter nok timer var kropp og føtter ganske slitne! Compeed´n på helene hadde nå glidd vekk fra helene, så gnagesår var et faktum og alt var som det skulle*ler*
Plassen vi fant ved dette inoset var en kjempefin plass med bra mulighet for å bade og campe. En liten sandstrand var det her også, så vi fant et lite paradis nå som solen skinte og svetten var vasket vekk! Etter en middag bestående av Real Turmat, ruslet Espen og jeg videre oppover elven mot Jengelvatnet. Elvestrekket her var magisk vakker og minnet om Pina Kharlovka på Kolahalvøya. Fantastisk flott natur med store mektige fjell rundt oss der snøflekker ennå lå godt i skyggesiden og helt bak i landskapet kunne vi se fjellryggen til Kvigtinden som vi hadde med oss hver dag på turen fra nord til sør for 16 år siden. En fantastisk natur og landskap.
Morten hadde fått fisk rett etter middag på kast nr.1 og kast 2, mens Espen og jeg ikke hadde det helt store å fortelle da vi kom tilbake til teltplassen. Da kvelden kom og det var leggetid sånn kl 23:15, staret det å dryppe fra himmelen, og dette var selvsagt IKKE meldt om fra YR, men alle vet jo at man ikke kan stole på YR! Neste morgen meldes det om sol igjen, så vi for krysse fingrene!

Søndag…1 hel uke igjen til årets fisketur og sommerferie er over for 2022!
Vi pakket sammen utstyret vårt og startet sykt bratt oppover mot en av toppene. Målet var Lille Kjukkelvatnet hvilket var ca 6km i luftlinje og vi gikk ganske så rett på også. Dagen startet med sol og knall-varme men ble sakte men sikkert mer overskyet, noe som passet greit mtp temperaturen. Da vi nærmet oss Lille Kjukkevatnet, gikk vi på mange småvann. Dette var småvann vi også for 16 år siden var nyskjerrig på og i fler av vannene fisket vi fine ørret på vei ned mot teltplassen vi hadde siktet oss inn på, og som lå ganske i utoset av Lille Kjukkelvatnet og inn i Kjukkelelven.

Utsikt ned mot Djupvatnet
En blid undom med en 750gr ørret

Etter rigging av de neste dagers teltcamp og litt middag, som faktisk ble stekt ørret, dro Espen og jeg oppover i fjellsiden og fant noen av de mange vannene som ligger i kort avstand fra teltene. Vi ble ganske overrasket over hvor mange småvann som huset fine ørret og et av dem fikk jeg 3 pene der den største var 5 hg og rød i kjøttet. Vi gikk videre oppover i dalen men hadde ikke klær for en lengere tur opp til Gaukarvatnet som i luftlinje kun lå 2,5 km unna. På vei tilbake gikk vi til utoset av Lille Kjukkelvatnet hvor det vaket ganske bra, og på første kast banket det på en 750hg som ga en fin-fin fight. Denne lot jeg få svømme videre ettersom jeg alt hadde 3 matfisk med tilbake. Jeg ba Espen overta plassen men han sleit med å kroke fisken. Vi er usikre på om fiskene tok flua eller ikke, for det var bom på bom på bom på bom. Espen ga meg kjangsen igjen etter at jeg hadde «puffet» vekk en sigarellos i lykken, for han måtte bytte spiss. STROFT 🙂
Jeg la ut Dyret ovenfor der det vaket og PANG! Det røsket igjen skikkelig i Hardy´n. Nok en kamerat på 7-8hg! Helt ufattelig moro å klare 2 slike pene på samme brekk.

500gr & 750gr

Denne fikk møte knoken og etterpå var det klart for middag ettersom klokka også var blitt 21:30! Flotte fisker ble delt opp og trukket i varmt vann.
Mette-og trøtte ble det natta, og i morgen er det meldt et helt annet vær. Regn og vind!

Fornstøpte ørepropper og «BUFF» over øynene
Fordelen med eget telt på fjellet er jo egentlig akkurat det som skjer den neste morgenen. Som meldt fra YR, så blåser det og regner godt, dvs vi er værfaste i teltene! Selv våknet jeg litt fra og til tidlig på morgenen, men «sto opp» 11:25 og da er det herlig å ha god plass til alt man trenger av kjøkkenutstyr til pikk-og-pakk inne i teltet, og utenfor i forteltet! Det ble en sen brunsj bestående av Real Frokost. Sovnet igjen etter maten og våknet 14:45…og det blååååste fremdeles godt! Jeg har aldri sovet så mye før jeg, så øreplugger og lue ned forran øynene er trikset😂

Først kl 16:45 lettet de tunge skyene og det var virkelig på tide å komme seg ut. Leif Erik hadde også tenkt tanken mens de 3 andre lå værfaste fremdeles. Espen leste bok, Geir så Breaking Bad på telefon og Morten…tja, sov eller spiste Melkesjokolade?

I et av de små vannene like bortenfor prøvde jeg Montana og fast fisk på første kast! En liten tass på ca 30cm som fikk svømme videre. Det blåste kraftig fremdeles og det er blitt kaldere denne ettermiddag/kveld, så stillongs, ulltrøye og lue er på denne kvelden. På veien tilbake til telt, gikk jeg langs vannkanten av Lille Kjukkelvatnet da jeg gikk på et kadaver av en fugl. Leif Erik som er ganske flink til de forskjellige artene, sa dette var, eller rettere sagt hadde vært en Spove. Og at de var skjeldne. Det ble en roligere kveld enn dagen var for det løyet heldigvis og skylaget lettere. For en merkelig dag!

Etter regn kommer det sol
Tirsdagen startet med solskinn men kjølig, og da alle var klare etter frokost var det duket for en god lang dagstur inn mot Bissiejaevrie…som ingen av oss vet hva betyr, men som er oppover mot alle fiskevannene nedenfor Kvigtiden. Dagsturen ble ca 12km lang og vi traff ganske bra på døgnflueklekking, noe som ga oss bra uttelling på antal fisk! Ingen så store som over kiloen, men mange fra 4-7hg i vannene som ikke er merket med navn på kartet. Nesten alle vannene var det fisk i, og rant det en bekk inn eller ut, ja så viste vi at det sikkert var ørret i vannene!
Et fantastisk vakkert område vi var kommet til med mektige store fjell rundt oss og alle vannene lå foran oss å speilet fjellene. Man føler seg liten i en slik enorm villmark!
For å komme oss ditt, startet vi dagen med å vade eller vasse for noen av oss, over Lille Kjukkelelven, og over gikk det ganske bra! Leif Erik og jeg valgte å ikke kle av oss, mens de 3 andre vadet over i boxer med støvlene rundt halsen. Hjem derimot, kunne jeg ikke se steinene like godt, så da ga jeg regelrett faan og ga full gass over elven! Det gikk nesten bra, så dagen etter håpet jeg støvlene ble tørre nok til å bruke dem! En superflott dag denne tirsdag men sol fra blå himmel og masse fine fiskeopplevelser!

Onsdag og midtveis på turen…
I dag reiser Leif Erik videre! Han splitter lag som planlagt og setter kurs alene for å gå videre oppover fjellplatået til Store Børgefjell for så å gå rundt ned mot Namsvatnet tilbake til parkeringen. Han velger å gå rundt og ikke bli fraktet over av båt! Litt av en mann og sprekere enn de fleste andre jeg kjenner!
Vi slo følge de første kilometrene opp til Gaukarvatnet der han gikk videre mens vi fisket oss rundt i alle vannene. Det blåste ganske kraftig ved Gaukarvatnet så vi droppet dette store vannet og gikk for et mindre. Vannet ved siden som var mye mindre, lå siden vi kom til i le og igjen var det som så mange av de andre vannene, 2-3m ut så var det mollabakke ned i dypet. Været var absolutt ikke slik gårsdagen hadde vært og det var virkelig fare for regn. Jeg satte på en døgnflueklekker for å se om dette kunne lokke frem et aldri så lite vak, for dem så vi lite til denne dagen. Like utenfor mollabakken tok vinden tak i vannet og jeg la ut fluen i dette området, og der lå den noen sekunder for brått ble fluen vekk med et plask! Fluelina forsvant rett ned i dypet og jeg forsto det var en helt grei ørret! Etter noen runder opp-ned- dit og hit, fikk jeg hovet fisken som veide 800 gr. Vi gikk videre oppover mot innoset til Lille Kjukkelvatnet, men der oppe var det nesten ikke vann i elven! Vi fisket oss videre tilbake via flere fjellvann før vi omsider kom tilbake til teltplassen i en skikkelig regnskur. Espen hadde trosset været og sto ved «Paralellvannet» og koste seg med morsomt fiske mellom skurene da vårfluer klekket.
Dagsturen idag ble på 10,8km så godt å få av seg støvlene og hvile såre føtter.

Bloddråpe svermer

Torsdag 4 august våknet vi til regnvær som hadde holdt på gjennom hele natten, men som ga seg rundt 7-tiden på morgenen. Vi var alle 4 enige om at vi skulle sette kursen mot Orrekvatnet som ligger på 598moh og på veien ut, ned mot Majavatnet der vi skal «plukkes opp» av Nordlandsbanen søndag kl 9:30. Det ble en skikkelig bløt tur ut fra Kjukkelelven og etter vi krysset elven, gikk vi forbi en Jengelhytte samt en enslig hytte i nordenden av Jengelvatnet. Der snakket Espenmed en kar som ga oss oppdatert værmelding, hvilket vi ikke hadde hatt ettersom det ikke er noen dekning inne i Børgefjell. Beskjeden var klar: Det blir skikkelig møkkavær utover dagen! Vi fortsatte gjennom Orrekskardet og gikk til vestenden av Orrekvatnet mens solen skinte. Et skikkelig bløtt nedslagsområde med veldig bløte områder fra fjellsidene som stakk høyt opp på begge sider. Vel fremme fant vi fine teltplasser etter ca. 8,2km med nedstigning og vi fikk satt opp teltene som var like våte inni som utenpå til tørk i ettermiddags solen!
Klær, støvler, utstyr fikk en god tørk og vi rakk akkurat å spise middag før regnværet kom fykende over den smale lange dalen. man er takknemmeligfor et tett talt i slike stundert🌧 Det gjennsto nå ca 14km ut gjennom dalen, over Storelv der vi må vade over da hengebroen er ødelagt etter en vinter med mye snø og kraftig vind, som hadde ødelagt hengebruen, for å komme vidre ned til Tomasvatnet der grusveien møter oss.

Utmars fra Orrekvatnet i et bløtt området etter en skikkelig våt natt med skikkelig regnvær som satte igang rundt 11 på kvelden. Det var kraftig slagvind fra øst som feide gjennom dalen med skikkelig pisking av regnvær før det brått var over etter én time. «YES» tenkte jeg, for da var det over men det tok kun få minutter før det banket til igjen, men nå fra motsatt vei!
Da jeg våknet neste morgen hadde det regnet så kraftig at sekken i forteltet var søkk våt. Vet hvor teltet MÅ impregneres nå, men det var det absolutt eneste positive også med den natten.
Veien ut og ned fra Børgefjell til Tomasvatnet og videre til Majavatnet gikk i et skikkelig «grønt og frodig» terreng. En enorm stor takk til dugnadsgjengen som har lagt ut alle kloppene i myrområder på denne strekningen. Helt fantastisk jobb, for uten disse hadde det blitt veldig tungt! Etter noen timer var vi nede ved Storelv der det vi måtte krysse elven til fots etter at hengebrua var ødelagt, noe vi visste..

Storelv- nedenfor bruen som var ødelagt av snø og vind
Bruden er steng!! God humor 🙂

Kryssingen gikk bra også dennegang, men «noen» køddet mer enn andre uten Crocs på beina😂
Etter 14km var vi fremme på Majavatnet stasjon. Verdens navle….NOT! Det var absolutt ingen tingen der, ikke så mye som en bensinstasjon eller en automat! Toget vårt gikk først om 2 dager så her var det snakk om å bruke Google alternativene for overnatting i Namsskogan og finne en transfer ned ditt.

Vi kom oss inn på Nams-Inn, et Vertshus som faktisk var ganske koselig. På vei nedover var det mye snakk om Cheeseburger og Cola, så sånn ble det og det på en Cirkle k stasjon.Vi fikk en melding fra ole Petter som lurte på hvordan det gikk med oss i fjellet. Han hadde en setning og skrev til oss: Same procedure da 😂😂 Var jo slik for 16 år siden også, da vi gikk ut én dag tidligere.
Leif Erik dukket også opp og vi fikk en riktig fin og hyggelig avrunding på en veldig trivelig tur der vi denne gang gikk Børgefjell på tvers fra øst til vest!

En superfin tur med gode turvenner i den fineste naturen og som er ganske, nærmest urørt natur, er ferdig!

Tusen takk Morten, Geir, Leif Erik og Espen for en veldig bra tur sammen disse 10 dagene sammen og håper det blir fler på en eller annen måte

Børgefjell 2022- f.v. Morten, Heiko, Geir, Espen og Leif Erik

Om B. Heiko Heincken

Bjorn Heiko Heincken is my name, was born in '74 and raised in Sandefjord in Vestfold. I'm a father to Bjørn-Martin who is a '98 model. Married to Anne and lives with her 2 children Ruben and Emmeli. I am an Electrical Engineer Gr. L (electrician) and worked at Ditmar Enge AS since 1992 I started as an apprentice. Took Technical College in Horten within Elkraft in 2006, worked in Prysmian Group from 2007 to 2012 and is currently employed in Wavin. Otherwise, much of my free time goes to our boat, photo and fishing, which has become my 2 hobbies. Hope you find lots of interesting here on my pages. Good trip :)
Dette innlegget ble publisert i Fisketurer og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s